Fossilfri butikk | Optimera

Hovedinnhold Hovedmeny

For sin egen del er Optimera overbevist om at Miljøfyrtårnsertifiseringen gir forretningsverdi. Hva med de små og mellomstore bedriftene som det er flest av der ute – bør byggmesteren og mindre entreprenører miljøsertifisere seg?

Byggmesterfirmaet Lohne & Lauritzen AS har vært Miljøfyrtårnsertifisert siden 2016, og medeier Yngve Lohne forteller at det var en naturlig vei å gå for bedriften.

Smart veivalg

- Det kom signaler fra det offentlige at miljøkriteriet i større grad ville telle med i vurderingen av anbud. For oss var det en av flere gode grunner til å sette i gang med noe som helt innlysende var smart og riktig, sier han.

Lohne legger til at verdien av dette veivalget har blitt tydeligere med årene.

Kjører nesten ikke bil

- Vi ser jo nå at de unge som skal ta over etter vårt vanstyre er opptatt av miljøsaken. Og dytter politikken i den retningen. I Oslo er det flertall for temmelig radikal politikk for å gjøre byen bedre å bo i, gjennom for eksempel å gjøre det håpløst å kjøre bil. Det siste er ikke lenger et problem for Yngve og kollegene.

- Vi har strukturert driften og tilpasser oss så vi slipper å kjøre bil mer enn høyst nødvendig.

Optimera-YngveLohne-9799_400x300.jpg

Bare elbiler og dobbelt så mange sykler

For hver elbil har de nå mer enn to elsykler. Da de tok i bruk de første tohjulingene, åpenbarte det seg en lang rekke fordeler.

- Ikke bare sparte vi dieselutgifter, men også enda større kostnader på bompenger og parkering. Tidsmessig har vi store gevinster, for sykkel er raskest i byen.

De ansatte har begynt å like å sykle med elsykkel, og kommer i bedre fysisk form. Vi har flere som bruker bortimot en halvtime til og fra jobb på firmasykkelen, forteller Lohne.

Antallet biler er skalert ned til et minimum, så mens snekkerne tidligere disponerte hver sin dieselbil, er det nå kun fire elbiler i bruk. Og ti sykler.

Optimera leverer på døra

- Logistikken og effektiviteten blir mye bedre når vi har en i bil som betjener flere byggeplasser med varer fra eget lager eller andre ærend. Store leveranser får vi uansett på døra med lastebil fra Optimera.

Hos oss får snekkerne gjøre det de skal. Det hadde vært høl i huet om de skulle sitte flere timer i bil hver dag, sier han.

100 % elektrisk 

Etter at den siste dieselbilen forsvant som- meren 2019 har byggmesterfirmaet Lohne & Lauritzen AS altså hatt 100 prosent elektrisk interntransport. Fra 2016 til 2019 ble CO2-utslippet fra bedriften redusert med to tredjedeler.

Optimera-YngveLohne-9851_400x300.jpg

El-bilene er gode nok for hele Norge

Lohne & Lauritzen AS møtes med en del skeptiske kommentarer, og Yngve er vant til å svare for seg. Hva har han å si til snekkeren og byggmesteren med rekkeviddeangst i distrikts-Norge?

- Med 925 kg nyttelast og 11,5 kubikkmeter til disposisjon inni Maxus-varebilen, og ett tonn hengervekt, er lastekapasitet sjelden en begrensning.

Nå kommer neste generasjon, med 32 mils rekkevidde. Hvis du er snekker og ikke klarer deg med det, da har du et problem. Det samme gjelder om rekkevidden blir 20 mil på grunn av kaldt vær og tung last.

Bli flinke på det kundene vil ha 

Mange kan sikkert se mørkt på kostnader i tid, penger og anstrengelser for å komme i mål med en sertifisering som Miljøfyrtårn.

- Selv hadde vi en temmelig enkel reise siden vi hadde et bra kvalitetssystem på plass. Der hadde vi allerede data som vi kunne bruke direkte som dokumentasjon i sertifiseringsprosessen.

Jeg tror man må innse at utviklinga bare går en vei, og det handler uansett om å ha ting på stell når det blir etterspurt. Det er bra for alle, og det er aldri dumt å bli flinke på det kundene vil ha.

Også viktig for private kunder

I Miljøfyrtårnkriteriene honoreres man for antallet partnere som også har miljøserti- fikater. Derfor er det ikke kun i offentlige anbudsrunder man differensierer seg.

Lohne forteller at brorparten av omsetningen på omkring 80 millioner kommer fra næringsliv og private, ikke Oslo kommune. Selv om de var tidlig ute med strenge miljøkrav til entreprenørene.

Lohne & Lauritzen AS har nemlig spesialisert seg på restauranter, og har jevnlig oppdrag for Fursetgruppen, som står bak en rekke av de fineste spisestedene i hovedstaden.

Maaemo er et av de nyeste prosjektene som ble ferdigstilt, og de sto også bak oppussingen av Grand Café. Stadig vekk kreves det dialog og samarbeid med byantikvaren i forbindelse med rehabilitering av bygg som har vernestatus. Som en av få entreprenører er de anbefalt av Fortidsminneforeningen.

Prestisjeprosjekter

- Det er ikke til å legge skjul på at vi har en del kunder med dype lommer. Det gir muligheten til å prøve ut en del løsninger som er fremtidsrettet, for eksempel med gjenbruk.

Enn så lenge er det trygt å si at det ikke er billigste vei til mål å bruke interiør og materialer på nytt. Det krever en spesiell interesse hos oppdragsgiver. Vi ser jo at resultatet får en unik karakter, og synes det er stas med sånne jobber, sier Lohne.

Prosjekter med miljøprofil

Har du eksempler på prosjekter som dere har fått fordi dere har en tydelig miljøprofil?

- Vi har mange, og flere av de kommer fra større virksomheter. Vi har blant annet gjort et spennende prosjekt i Tiedemannsbyen på Ensjø. Der har Petersborghuset blitt pusset opp for å fungere som bydelshus i regi av Kirkens bymisjon.

I hovedrommet er parkettrester fra flere steder blitt til et gulv som gir hakeslipp. Kjøkkenet er gjenbrukt, og i kjelleren har vi et lydrom med resirkulerte bomullsklær som støyabsorberende vegger. Det samme materialet har vi også brukt i taket og over brystningspanelet i hovedrommet.

Jungeltelegrafen markedsfører 

Lohne & Lauritzen AS får langt flere henvendelser enn de har kapasitet til, men det hadde vært for enkelt å tillegge miljøprofilen all ære for resultatene og ryktet de har opparbeidet seg.

- Det er jungeltelegrafen som er den viktigste markedsføringen for oss. Vi har en rekke faste kunder som anbefaler oss videre, og en stor del av jobbene kommer inn gjennom interiørdesignere og arkitekter vi jobber med jevnlig. Mange fine prosjekter med veldig høy standard gir medarbeiderne våre stolthet og motivasjon. Flere av de kommer fra andre steder og sier at de har funnet «sin» bedrift, og en sa at «Lohne & Lauritzen AS er det beste som har skjedd meg i arbeidslivet».

Nye krav vil komme

Han forventer at kravene innen bygg og anlegg endres, slik at det blir mer attraktivt å ta vare på det som allerede finnes. Enten det er møbler eller bygninger.

- Samfunnet er på ville veier. Bare ta deg en tur på fyllinga og se på alt som kastes der. For mange byggherrer er det ofte enklest å rive bygg for å starte med blanke ark.

Sånn jeg ser det er det samfunnet og miljøet som tar regninga i dag. Jeg tror det tvinger seg fram noen nye krav, avslutter han.