
- Proffene har mye kunnskap, men selv de vet ikke alltid hva de skal bruke. En spesialist er en som har kunnskap godt over gjennomsnittet på det han driver med.
Reidar Øyjordsbakken er daglig leder i Bergen Festemateriell, og var med å starte bedriften for 13 år siden. Når er de blitt en del av Optimera sin nye spesialistkjede, Montasjeutstyr.
- Det som kjennetegner oss er at vi har det ypperste i verktøy, lang erfaring og kunnskap, og at vi har et verksted, sier han.
Det handler om kunnskapen
– I tillegg hadde vi service og reparasjon, minnes Øyjordsbakken. – Nå er jo dette helt forandret. Nå får du spikerpistoler på Biltema og Jula. De har det alle plasser. Men vi er fremdeles spesialistene.
Til tross for tilgjengeligheten, strømmer kundene til. Av og til trenger man en spesialist. – Alt handler om kunnskapen, folkene, og sortimentet. Vi har utvalget i butikken, verksted hvor vi reparerer verktøy og garantireparasjoner på merker som Paslode, DuoFast, DeWalt, SPIT og HiKOKI.
Løsninger du ikke visste du trengte
Hos Reidar og spesialistene får man løsninger man ikke visste man trengte. – Det er mange ting som skal planlegges her. Kunden har gjerne en idé om det som skal festes, men når man stiller spørsmål om hva som skal festes, hvor tungt det er, om det skal det stå i ro eller bevege seg og hva det skal festes i blir det ofte større usikkerhet.
– Ofte lar ikke de enkleste løsningene seg gjøre. Da er det opp til oss å hjelpe til å finne en løsning som varer.
Hjelp fra plan til dokumentasjon
Da hjelper vi å skissere løsninger. Av og til skal det også dokumenteres, noe vi også hjelper til med.
Oppdatert på standardene
Fordelen ved å bruke en spesialist er også at spesialisten er oppdatert på alt fra verktøy til standarder. Gamle løsninger kan ha blitt utdatert, og da er det lurt å spørre en gang for mye.
– Hvis du har et betongtak og skal lekte noe for å lage en himling, så er det nye løsninger, kan Reidar meddele. – Tidligere drev de og skøt dette med boltepistoler, for det traff greit, men dette går ikke lenger.
Når vi da møter proffer som sier at «det har de alltid gjort», så er det opp til oss å finne et annet produkt han kan bruke. Reidar forteller at nå skal man enten bruke en ekspansjonsbolt, eller en FNA-plugg. Det er en plugg som har godkjenning for himling og nedlekting av tak.
– Det er heller ikke alltid at kundene er klar over hvilke krav som stilles. Det er ganske ofte at de kommer med en tegning og skal ha festemateriell, og da er det ofte at vi kan fortelle at «Her stilles spesielle krav. Der må du gjøre sånn og sånn.»
Hvordan få verktøy som varer
Reidar kan fortelle at verktøyene og merker er ganske like i bruksfunksjon. Det går mye på smak og behag. Når folk kommer inn med ødelagte verktøy handler det ofte om uforsiktig behandling.
– Hvis du leser instruksjonsboken som følger med disse maskinene, som ingen gjør, står det jo faktisk beskrevet at mange av verktøyene ikke skal ut i fuktig vær. Er du håndverker eller taktekker i Bergen, så har du da et problem. Poenget mitt er at du kan ta forhåndsregler for å minke slitasje.
Du trenger jo ikke legge den skrumaskinen oppå taket hele dagen. Du kan legge noe over den. Du kan ta den med deg inn til lunsj. Du trenger ikke sette laderen under takrennen. Ligger verktøyet igjen på stillaset til dagen etter, så er det ødelagt.
På jakt etter kunnskap
Til tross for lang erfaring, så vet Reidar og de andre spesialistene å holde seg.
– Leverandørene kurser oss på nyheter og oppdateringer. Vi har jo blitt såpass store nå og har så bredt varesortiment at vi er nødt til å oppdatere oss jevnlig for å holde det gående. Det er ikke noe linje eller skole man kan gå på. Det handler bare om lang erfaring, avslutter Øyjordsbakken.