Et marked i vekst | Optimera

Hovedinnhold Hovedmeny

Optimera har de siste årene styrket sin tilstedeværelse kraftig innenfor markedet for takstoler, konstruksjonspakker og byggingsellementer. Så langt i 2016 har man annonsert oppkjøpet av taktstolprodusenten Mjøstre på Hamar og man har ansatt Kjetil Hustad som ny salgssjef. Vi tok en prat med «Mr. Frefab» direktør Stene Bergsløkken og salgssjef Kjetil Hustad for å lære mer om byggsystemer i Optimera. – Med bakgrunn i den satsningen som er gjort og den uttalt offensive vekststrategien dere har i Optimera Byggsystemer. Hvor står dere nå og hvor går veien videre herfra?

‒ Før oppkjøpet av Mjøstre AS hadde Optimera Byggsystemer produksjonsenheter i Sandnes og i Andebu og vi omsatte vi for nær 300 millioner i 2015. Mjøstre posisjonerte Optimera sterkere geografisk overfor markedet i Innlandet og Romerike. Overtagelsen av Mjøstre var et viktig bidrag for å understøtte Optimeras posisjon som totalleverandør til både nybyggings- og rehabiliteringsmarkedet. Takstoler leveres både som separat produkt, og inngår i leveranser av andre prefabrikerte løsninger.

Jeg føler vi er godt rigget nå, men vi anslår veksten for denne type produkter til å være langt høyere enn for byggevarer for øvrig. Det er godt drag i markedet og jeg ser ikke bort fra at jeg kan melde flere positive nyheter i løpet av året, sier en offensiv Bergsløkken.

Økt etterspørsel
Bygging med elementer erstatter i økende grad den tradisjonelle plassbyggingen der man kapper og tilpasser på byggeplassen. I over 20 år har Optimera systemet levert skreddersydde elementer, konstruksjonspakker og takstoler til byggmestere, entreprenører, arkitekter og boligprodusentener. De siste årene har man imidlertid sett en tydelig økning i etterspørselen etter ferdige byggingsellementer og konstruksjonspakker.

Fordelene er mange
Skal man forstå veksten i etterspørsel så må man se på fordelene ved at man setter opp deler av huset under tak og får det tilkjørt som et byggesett til byggeplassen, sier salgssjef Kjetil Hustad.

Med elementproduksjon reduserer man faren for fuktskader ved at man raskt får et tett bygg ute på byggeplassen. Med dagens krav til nybygg og rehabilitering kan man risikere å stenge fukt fra byggeperioden inne i konstruksjonen. Da kan mugg og råte utvikle seg slik at man får kostbare utbedringer som resultat.

Datastyrte maskiner kutter materialene i et kontrollert og temperert miljø. Dette gir en presisjon og nøyaktighet som gjør at all montering i den videre byggeprosessen går mye raskere.

Optimera sine ingeniører tar seg av prosjekteringen, dette skal i følge Hustad bidra til en ryddig byggeplass, enklere byggeledelse, kortere byggetid og økt omsetning pr. ansatt på prosjektet.

Han forteller også at det miljømessige regnskapet blir bra om man bruker ferdige elementer når man bygger. Tettere hus, færre lass med materialer som skal gjennom nabolaget og en redusert avfallsmengde. Mindre bæring og bruk av sag er alt positivt for helse, miljø og sikkerhet.

Millimeter presisjon
En effektiv maskinpark og gode produksjonsanlegg er viktig om man skal konkurrere i dette markedet. Bergsløkken forteller at alle produksjonsanleggene til Optimera har fått kraftige oppgraderinger de siste fem årene slik at de er utstyrt med en topp moderne maskinpark. Det benyttes elektroniske kapplister og freser, det borres og kappes i samme operasjon. På produksjonsanlegget på Sandnes fikk man i 2014 installert en av markedets mest avanserte kapplinjer spesialtilpasset for å bearbeide I-bjelker og lange lengder.

Kort leveringstid
Stor kapasitet på maskinpark, økt kompetanse på ansatte og store produksjonslokaler har de siste årene bidratt til at man nå kan levere konstruksjonspakker på 6-7 uker etter at man har mottatt spesifikasjoner og tegninger fra oppdragsgiveren. Elementer leveres fra 8 uker avhengig av mengde og kompleksitet, takstoler kan leveres helt ned i 2 uker.

‒ Vi er raske og her tar det ikke mange ukene fra bestilling før man kan heise elementene på plass ute på byggeplassen. Haster det veldig så prøver vi så godt vi kan å levere innenfor ønsket frist, det er viktig at kunden da opplyser om dette ved bestilling, sier Hustad.

Vokser med markedet
Bergsløkken er tydelig på at Optimera er en kompetansebedrift og at faglig dyktige og engasjerte ansatte er helt vesentlig om man skal lykkes i markedet i dag.

Han forteller at organisasjonen i dag består av over 100 dyktige medarbeidere. Av dette er det over 20 ingeniører og teknikere dedikert til prosjektering av bygg og forbedring av produksjonsprosesser.

Fremtiden ser lys ut
Klimaendringer, miljøhensyn og stadig større krav til energieffektive og tette bygg bidrar til at skiftet fra plassbygging til konstruksjonspakker nå skjer raskere enn mange kanskje klarte å forutse. Kjetil Hustad er veldig klar på at dette er fremtidens måte å bygge på.

― Det var Optimera sin klare satsning på konstruksjonspakker og elementer som dro meg mot selskapet. Vi bidrar til en enklere arbeidsdag for våre kunder som igjen kan levere trygge og solide kvalitetsbygg til sine kunder. Dette er en vinn vinn situasjon og jeg gleder meg hver dag til å ta fatt på de arbeidsoppgavene vi har slik at vi kan utvikle denne satsningen videre, sier Hustad.

Slik kommer du i gang
Prefabrikerte konstruksjoner passer til de fleste hus og hytter. Ønsker du å lære mer om dette kan du kontakte din kundekontakt i Optimera/Montér. Du kan også gå inn på Optimera.no og se filmer eller laste ned en brosjyre med mer informasjon om konstruksjonspakker og fordelene med dette.

‒ I Optimera Byggsystemer kan vi bistå med mye og kunden kan brukes oss på alt fra tekniske beregninger til rådgivning og prosjektering. Vår kunde skal bruke tiden sin på å bygge, så tar vi oss av resten. Dette er en enkel og grei arbeidsfordeling som vi ser kundene våre verdsetter, mange snakker om en tiden før og etter at de begynte med konstruksjonspakker som to forskjellige epoker i karrieren, avslutter en engasjert Bergsløkken.