Vil du være en spydspiss for grønne løsninger i byggeindustrien? | Optimera

Hovedinnhold Hovedmeny

Optimera åpner en ny fabrikk på Hamar over nyttår – og nå ser vi etter en nøkkelmedarbeider som skal selge bærekraftige bygg. – Vi ser etter en kandidat med et brennende hjerte for grønne løsninger, og solid byggteknisk bakgrunn, sier Kjetil Stensholt i Optimera Byggsystemer.

Storsatsing

Optimeras nye fabrikk for prefabrikerte byggeløsninger på Narmo ved Hamar åpner over nyttår, og vil bidra til å utvikle et grønt kraftsentrum i Innlandet. Med store underleverandører som blant andre Hunton og Moelven såpass nærme, danner de tre et kortreist, gyllent triangel som vil dekke hele det Indre Østlandet. At det nye navet for en slik satsing ligger her er ingen tilfeldighet, for råstoffer og ferdige produkter som slipper å reise, gir store miljøfordeler.

SØK PÅ STILLINGEN HER

I tråd med Optimeras bærekraftige tankegang, rehabiliterer de den eksisterende bygningsmassen i stedet for å bygge ny fabrikk. Produksjonen starter over nyttår, og det knytter seg spesielt spenning til jakten på en salgsingeniør, som helst skal ha et unikt sett av erfaring og egenskaper.

Sjelden kombinasjon

Kandidater med en kombinasjon av framoverlent salgsteft og håndverkerbakgrunn vokser nemlig ikke på trær, men salgssjefen for Optimera Innlandet, Tom Sørum, tror det lar seg gjøre å finne en som har lignende bakgrunn som han selv. Med en forkjærlighet for nettopp trær.

– Selv startet jeg som tømrer, og etter snart tjue år i forskjellige roller i selskapet sitter jeg nå med salgsansvaret for Hedmark og Oppland. Jeg er overbevist om at den rette kandidaten finnes der ute. Markedet for miljøvennlige bygg i tre er med oss, det har vi merket på den økende etterspørselen i senere tid. I området vårt har vi allerede levert flere vellykka prosjekter som blir lagt merke til. Verdt å nevne er Jørstadmoen skole og Ydalir på Elverum, sier han. Mjøstårnet har også bidratt til å løfte tre tilbake i bevisstheten langt utenfor regionen vår.

Referanseprosjekter er allerede levert

Suksesshistoriene gjør det enklere å overbevise de tvilerne som fortsatt finnes.

– Vi har mange kunder som har kjøpt prefab av oss i mange år, og spesielt de siste par årene har det vært en markant økning. Samtidig er det en del som fortsatt sitter på gjerdet, så arbeidet vil starte med de kundene som ennå ikke har gjennomført sitt første prosjekt med prefabrikerte løsninger. Fabrikken har en produksjonskapasitet på opp mot 100 000 m2, og med det skal vi bli nummer én på prefab i Innlandet, sier Sørum.

Nøkkelen til utslippsreduksjon i bransjen

Optimera satser videre på å utvikle fremtidens løsninger, og med det drive markedet i riktig retning. Byggenæringen står for en stor andel av utslippene, og er således en sentral sektor når vi skal nå 1,5-gradersmålet.

– Nå i høst lanserte vi «Grønne elementer», som er utviklet i samarbeid med Hunton på Gjøvik. I likhet med takstoler og precut baserer produksjonen seg på kortreiste råvarer, og gir til sammen en rekke miljøfordeler, som effektiv logistikk, kort byggetid og så godt som avfallsfri byggeplass, sier Kjetil Stensholt. Som salgssjef i Optimera Byggsystemer vil han også jobbe tett med den nye medarbeideren.

Teknisk innsikt

Rollen blir selve bindeleddet mellom kundene og salgsapparatet i hele regionen, samt konstruktørene på den nye fabrikken på Narmo. Hun eller han må ha byggteknisk innsikt til å sitte i møte med kundene, som for Optimera betyr entreprenører og byggmestere.

LES FULLSTENDIG STILLINGSUTLYSNING HER

– Man må ikke absolutt være byggteknisk utdannet, men trenger en viss erfaring. Vedkommende må kunne forklare og overbevise kunden om hva som er den beste løsningen for prosjektet. Det er ikke nødvendigvis alltid prefab, så vurderingen og forståelsen om hva som er det beste for kunden er vesentlig. Hun eller han vil være prefab-spesialisten i salgsapparatet vårt. De andre selgerne må kunne mye om alt, mens elementer, takstoler og precut krever mer byggfaglig innsikt, sier Sørum.

Helhetsforståelse er avgjørende

Når en løsning for bygget er valgt, er det opp til våre konstruktører å sørge for at produksjonen gir det resultatet man ble enige om.

– Kommunikasjon er veldig viktig i denne rollen, siden man først skal finne den optimale løsningen sammen med oppdragsgiver, og så videreformidle dette i detalj til produksjonen. Det blir avgjørende at vedkommende har evnen til å gå foran, motivere og utfordre både internt og eksternt. Her skal det selges til en tradisjonstro bransje, hvor mange helst gjør det slik de alltid har gjort det. Da må man selv ha troen på konseptet for å nå igjennom, sier Stensholt.

– Lokaliseringen av den nye fabrikken gjør ting mye enklere i regionen vår. Der sitter de som tegner ut løsningene, og kan gi selgeren nyttige avklaringer i forkant av, og underveis i, innsalg hos kunder. Det er også derfor det er delt kontorsted, med halvparten av tiden på den tekniske siden på Hamar, og halvparten med selgerne på Rudshøgda, fortsetter Stensholt.

Konseptspesialist

Salgsingeniøren skal altså primært selge elementer, precut og takstoler, men Optimera leverer også alt som hører til av interiør, fra gulv til kjøkken, bad, dører og vinduer med mer.

– Det blir konseptsalg i samarbeid med kundeeiere, hvor byggteknisk salg er med på lik linje som KGB (Kjøkken, garderobe og bad), VFA (Verktøy, festemidler og arbeidsklær), avslutter Tom Sørum.

Fremtidens byggemetoder hos Optimera

Byggebransjen er en del av løsningen på miljøutfordringer samfunnet står foran. Optimera er stolt av å være Norges største leverandør av trelast til private og proffe kunder, og pålegger seg selv å ligge i forkant i jakten på de mest bærekraftige løsningene. Dette for å være leveringsdyktig når de mest fremoverlente kundene utfordrer oss, eller myndighetene skjerper kravene.

Prefabrikering av komplette elementer med isolasjon, dører og vinduer er på full fart inn i byggebransjen av flere årsaker:

  • Arbeidsmiljøet for håndverkerne blir bedre, både på grunn av inneklima og ergonomiske arbeidsposisjoner.
  • De dyktigste fagarbeiderne samles på ett sted; det er viktig for kompetanseheving og opplæring av nyansatte. Leveransene blir av høyeste kvalitet.
  • Automatisk kapping av kledning og reisverk optimaliserer utnyttelsen av materialene, og nærmest eliminerer svinn. 
  • Kort oppføringstid på byggeplassen, med elementer som heises på plass sparer tømrerne for bæring, og gir tett bygg raskt. Dermed slipper man byggtørking som før.