1000 kjøkken til Kværnerbyen

Siden 2012 har en jevn strøm av kjøkken funnet veien inn i de nye OBOS-leilighetene i Kværnerbyen i Oslo. Entreprenøren fremhever Optimera som den flinkeste på kjøkkenleveranser.

Da Kværnerbyen fikk sine første 264 kjøkken levert fra Optimera i 2012, var det den første eksporten fra den danske AUBO-fabrikken til Norge. Nysatsingen fikk en eventyrlig start, og den norske etterspørselen har etter hvert tvunget fram utvidelser på fabrikken. Et besøk på fabrikken hadde overbevist entreprenøren og byggherren om både kvalitet og leveransedyktighet.

– Det vi så på fabrikken ga oss tryggheten vi trengte. Når vi nå ser tilbake på mange store leveranser og flere års bruk av leilighetene, kan jeg si at Optimera og AUBO har et forsprang på konkurrentene, sier Øystein Hvattum, prosjektleder i AF Gruppen.

På fem år har Optimera økt omsetningen på konseptet kjøkken, garderobe og bad fra 150 til 400 millioner. Leveransen til Kværnerbyen er en del av denne økningen.

Best på teknisk kvalitet

Hvattum hevder at AUBO har et hestehodes forsprang på konkurrentene på teknisk kvalitet.

– I tillegg ser sluttproduktet veldig bra ut ved overlevering. For oss som entreprenør er allikevel det viktigste gjennomføring og smidighet på byggeplassen. Presis levering, rask montering til rett tid, og oppfølging ved behov, sier Hvattum.

Da AF Gruppens konkurrent, Vedal, fikk entreprisen på et nytt byggetrinn i Kværnerbyen, anbefalte OBOS at de pratet med Hvattum om hans erfaringer med Optimera og AUBO.

– Det sier vel alt at Optimera fikk leveransen på ytterligere 210 kjøkken i det siste anbudet. Vi i AF Gruppen fortsetter å bruke AUBO-kjøkken i nye prosjekter andre steder, sier han.

For å øke presisjonen og nærmest eliminere feil og avvik har Optimera utviklet og tatt i bruk teknologi og systemer som vi er alene om. Installasjonen utføres av dedikerte monteringslag som setter opp 6-8 kjøkken i uka.

Ble kjent på Kjøkken, Garderobe og Bad

Fra praktisk talt ingen prosjektsalg i 2011, til å levere 264 kjøkken i 2012, fikk Optimera en eventyrlig start på satsingen.

– Vi var jo velkjent som byggevareleverandør hos alle de største i markedet, men ikke på kjøkken, garderobe og bad, eller KGB som vi kaller det. Bransjeerfaringen vår gjorde at vi kunne sette opp en gjennomføringsplan for prosjektet som vi lyktes med, sier Jan Rostad, salgsdirektør Proff og Montér hos Optimera.

Skreddersøm til boligkjøpere

Andelen av kundene som spesifiserer tilvalg varierer med forhåndssalget av leiligheter.

– I ferdigsolgte prosjekter, vil jeg si at omtrent halvparten bestiller tilvalg. Kjøkkenleveransene kommer etasjevis, og det er mange detaljer som skal stemme. Derfor er systemene i bakkant avgjørende, med alt fra kontrollmåling før montering, til organisering på byggeplassen, utbedring av avvik og dokumentasjon til byggherren. I leveransene i dag har vi erfarne monteringslag på seks som setter opp 4-8 kjøkken i uka, sier han

Kjøkken med null feil

For å øke presisjonen og nærmest eliminere feil og avvik har Optimera utviklet og tatt i bruk teknologi og systemer som de er alene om.

– Vi har nok et teknologiforsprang på konkurrentene våre, uten at jeg har lyst til å røpe alt. Mange kjøkken i Kværnerbyen har vært i bruk i en årrekke, og vi har fått veldig få henvendelser. Det beste tegnet på at kundene er fornøyde er jo at man ikke hører noe, sier han.

Optimera er alene om å levere AUBO-kjøkken. Etterspørselen fra Norge har vært med på å tvinge fram utbygging av produksjonskapasiteten.

– Vi jobber tett sammen om videreutvikling og design, og fabrikken er imøtekommende og lydhøre for våre innspill. Vi må hele tiden forbedre oss for å levere det kundene vil ha, sier Rostad.

Andre nyheter

Ferdigarmert bjelkelag

En av de smidigste måtene å støpe bjelkelag på er å bruke ferdigarmert.

Byggmesters risiko ved installering av solfangere

Solcellepanel: Som byggmester bør du sørge for at brannrisikoen blir hensyntatt.

Optimera kjøper Montasjemateriell

Optimera styrker seg dermed ytterligere mot bygg- og anleggsaktører i Vestfold.