7 tips til sikring av last

Gode HMS-rutiner reduserer skader og redder liv på norske byggeplasser. Det stilles strenge krav til for eksempel synlighet og verneutstyr. Men tar du med deg sikkerheten inn i bilen?

Hva ville byggherren sagt?

Hvert eneste år dør noen i trafikken fordi lasten var for dårlig sikret. Når du bråbremser eller kolliderer kastes usikrede gjenstander fremover med en voldsom kraft. I 50 km/t veier for eksempel en brusflaske 18 kilo ved en bråbrems eller kollisjon.

«Gjennom hele bygge- og anleggsprosessen skal byggherren kontrollere at de virksomhetene som utfører arbeidet, tar ansvar for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø, slik byggherreforskriften krever» - sier Arbeidstilsynet.

Hva ville byggherren din sagt, hvis noen tok en stikkprøve av bilen din i dag? Følger du disse enkle forholdsreglene, er du i alle fall langt på vei:

1. Ikke bruk hattehyllen
Å laste riktig kan i ytterste konsekvens være et spørsmål om liv eller død. Hattehyllen er særlig farlig med tanke på hoder og nakker. La derfor hattehyllen være forbeholdt hatter og capser.

2. Legg ting på gulvet
Ikke la løse gjenstander ligge i seter inne i bilen. Legg det heller på gulvet, helst i fotenden av passasjersetet. Små gjenstander bør legges under setene, i rommet under armstøtten eller i hanskerommet.

3. Bruk festestropper
Sikre tunge gjenstander. Bruk krokene i lasterommet eller installer ekstra festepunkter hvis du trenger det.

4. Ikke last for mye
Sjekk hvor høy nyttelast bilen din er godkjent for. Mange oppdager at vektgrensen er overraskende lav. Og når du har identifisert vekten må du respektere grensen.

5. Husk at kjøreegenskapene endrer seg
Det meste av den ekstra vekten du laster inn i bilen havner på bakhjulene. Dette gjør at bilen oppfører seg annerledes i svinger og ved hard nedbremsing.

6. Sjekk støtdemperne
Det er viktig å påse at støtdempere og fjærer er i forsvarlig stand. Mange kjører med slitte støtdempere. Dette gjør bilen ekstra følsom for vektøkning.

7. Øk lufttrykket
Øk dekktrykket til noen prosent over normalnivå dersom du laster tungt. Dette står oppgitt samme sted som anbefalt standardtrykk, typisk på en lapp innenfor bensinlokket eller i dørkarmen foran.

 

Andre nyheter

Spiser du bedre, jobber du bedre

Hardtarbeidende håndverkere trenger mer enn kalorier for å fungere optimalt.

Skrur du for mye?

Optimera Byggsystemer lanserer festemiddelpakker som ivaretar statikk og bæreevne 100 %.

Arbeidsklær - avgjørende i arbeidsdagen

Optimera jobber tett med kunder for å tilby de beste produktene og tjenestene innen arbeids- og synlighetsklær.