Formidabel vekst for fritidsboliger | Optimera

Hovedinnhold Hovedmeny

Markedet for fritidsboliger har hatt en jevn stigning de siste årene, og nå peker pilene brattere oppover. Hallingdal er ikke noe unntak.

Lav rente og prisvekst i byene drar med seg hyttemarkedet. Aller mest langs sjøen,
men prisstigningen for fritidsboliger på fjellet øker også. Spesielt over 800 meter.
Utviklingen har kommet godt i gang også før koronapandemien stakk kjepper i hjulet for
«hytte» i Sør-Europa.

– Mens mange hytter i Hallingdal for 10–15 år siden var større og kostet 10–15 millioner, er det nå mest av moderate hytter til mellom 2 og 4 millioner kroner. I Hemsedal er det en formidabel vekst for nybygging nå, forteller proffselger Tommy Johnsen hos Optimera
på Gol. Han legger til at pilene peker oppover for hele Hallingdal, som inkluderer Geilo, Hemsedal, Ål, Gol, Nesbyen og Flå. Hos sistnevnte er Turufjell et nytt område, ikke langt unna Høgevarde, som også har sett stor byggeaktivitet de siste årene.

Johnsen har en enkel forklaring på populariteten til regionen:
– Hallingdal har kort vei fra de store byene og stabile vintre. Gode langrennsforhold har blitt viktigere i det siste, og i kombinasjon med skiheisene har man tilgang til alt om vinteren.

Elementer øker leveringsdyktigheten

Daglig leder i Byggmesteren Hallingdal, Tor Haugstad, bekrefter utviklingen. Han må selv si nei til en rekke forespørsler. Med utgangspunkt i Gol har han femten mann i arbeid.

14307_Formidabel-Vekst_400x300_2 menn.JPG

 

 

 

 

 

Tommy Johnsen fra Optimera Proff på Gol og byggmester Haugstad erenige om at pilene fortsatt peker oppover for Hallingdal.

– Som alle andre var vi litt i stuss på hva som kom til å skje i mars og april, men i mai var det full fart. Jeg har aldri sett på maken til etterspørsel. Omkring halvparten av karene tar prosjekter fast for Eikås Hytter og Hus over et litt større geografisk område. Resten jobber så nærme Gol som mulig, forteller han. Vi treffer ham i Hemsedal, hvor han bruker elementer fra Optimera Byggsystemer til et leilighetsbygg. Han bruker mye precut, men prefabrikerte elementer har han bare brukt en gang før.

14307_Formidabel-Vekst_400x300__1_Vegg i lufta.JPG – Det fungerte veldig bra på en arkitekt-tegnet hytte på Gols-fjellet. Der var det ikke strøm, så det var et poeng å få tett bygg kjapt, for å slippe trøbbel med avfukting.

Vi brukte elementer på taket også, og etter tre dager hadde vi 110 kvadratmeter tett. Jeg var jo litt nysgjerrig på forhånd, og når vi så hvor bra det fungerte, lurer man jo litt på hvorfor man skal drive med annet, flirer han. 

Haugstad gjør seg naturlig nok noen tanker om elementer kontra plassbygd med hensyn
til lokale arbeidsplasser og peker på at prefab har noen unike fordeler.

– Elementer er veldig interessant om du har litt for mye å gjøre, for du kan levere på mye kortere tid og slipper å si nei til kunder. Som i eksempelet med hyttetomt uten inn-lagt strøm eller bygging vinterstid er det gunstig med kort vei til tett bygg. Og når en utbygger setter opp hytter for salg, er det behov for høyere omløpshastighet, og det får du med bygningselementer, sier han.

Innvendinger, i form av at byggene er enklere, kjøper han ikke helt. 
– Det er veldig gode muligheter for fleksible tilpasninger så det ikke blir kjedelig.

Ser lyst på framtida

Han er lite bekymret for årene som kommer. Iallfall så lenge han snakker om sine
nærområder som Gol og Hemsedal. - Hvis vi snakker om tilflytting, så virker det som Hemsedal har en appell til de unge, med Norges kanskje beste skisenter og det litt
ekstreme friluftslivet en har rett i nabolaget. Gol er i ferd med å bli enda mer av et handelssenter i regionen, og sammen med sentraliseringen generelt har bygda økt tillflytning som gir behov for boliger. Sammen med dette kommer vi ikke utenom fritidsboligmarkedet i Hallingdal. Det er stadig viktigere, og økende for området, og det viser at den store satsingen på ski vinterstid og sykkel sommerstid har vært riktig, sier han.

14307_Formidabel-Vekst_400x300__3_alle husene.JPG Det har blitt tydelig at Ola Nordmann vil legge pengene sine i eiendom her hjemme. Og at ferievanene kan få en varig endring. Det gjør fritidseiendom til fjells mer aktuelt.

– Alle nordmenn skal jo ha to hus, ett hjemme og ett på fjellet, slår han fast. Han innrømmer at han selv har både hus og hytte på Gol. - Det er jo noe eget ettersom jeg bare trenger et kvarter på hytta, men likevel finner en annen ro der enn hjemme. Han synes selv det er ekstra artig å bygge hytter. Nettopp fordi fritidsboligen er så verdifull for kunden.

– Jeg er veldig glad i de første møtene når vi blir kjent med de som bygger. Hvorfor
de skal ha hytte og hvorfor de vil ha den nettopp sånn og sånn. Det er givende å være med på å gi folk den frihetsfølelsen og avslapningen de får på egen hytte.

Passe store

Haugstad startet for seg selv i 1992, og selv om butikken har vokst siden da, har
han ikke planer om å utvide Byggmesteren Hallingdal nå.

– Blir vi flere og større enn vi er nå, trenger vi større administrasjon. Nå er vi passe
store og har grei oversikt over prosjektene våre. Det er viktig for meg.

Med hensyn til markedsutviklingen videre har han planen klar:
- Vi har jo lenge sagt at fritidsmarkedet må begynne å bremse snart, men det det ser
ikke sånn ut. Jeg har troa på å spre risikoen litt, så det handler om å følge med og lese
signalene. Trendene kan fort svinge mellom geografiske områder, muligens må vi være
innstilt på å utvide området mer for å få de interessante jobbene, avslutter han.