Fremtidens boligmarked

De siste årene har boligmarkedet vært preget av rekordhøye priser, lave renter og brå prisnedgang. Hvordan ser egentlig boligmarkedet ut nå? Har markedet stabilisert seg? Eller er vi på vei mot en ny boligkrise? Vi har tatt temperaturen på dagens boligmarked og nordmenns kjøpe- og oppussingsplaner.

Mange husker 2016 som året da rentene var på sitt laveste og salgsrekorder ble satt. Det var for mange kjøpere og for få boliger, og nyhetsbildet fortalte om intense budrunder og heftige kvadratmeterpriser. Nå, to år senere, mener Prognosesenteret at det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet, og ekspertene er overrasket over at situasjonen selv i Oslo ser brukbar ut.

RØDE TALL, MEN HØY AKTIVITET
De siste årene er det blitt satt i gang omtrent 35 000 nye boliger årlig, ifølge Prognosesenteret sin statistikk. Salgstallene for nyboliger, derimot, har vært svakere i 2018 enn tidligere år. På grunn av lavere befolkningsvekst og større balanse mellom
tilbud og etterspørsel forventes det en nedgang også i nyboligprosjekter.
I 2018 estimeres det at antall prosjekter som settes i gang synker til
30 000.

- Normalen er at det er for mange kjøpere og for få selgere, med heftige budrunder
og prisøkninger som resultat. Men de siste par årene er det blitt satt i gang mange flere boliger enn før, samtidig som befolkningsveksten er gått ned, og det har roet prisutviklingen, sier Kjell Senneset, seniorøkonom ved Prognosesenteret.

For byggebransjen har nyboligveksten de siste årene betydd mange prosjekter og høy aktivitet, og konsekvensene av de lave salgstallene er ennå ikke kjent.

- Vi ser at entreprenørene opplever rekordhøy omsetning, og byggeprosjektene ser
ikke ut til å stoppe opp med det første. Det som bygges for øyeblikket er leiligheter som ble solgt mens markedet var på topp for selger. Mot slutten av året og inn i 2019 vil flere oppleve at det kan være behov for å flytte fokus mer mot næringsbygg for å holde aktivitetsnivået like høyt, forteller Thomas Schøyen, salgsdirektør for Proff og
Montér i Optimera.

PÅ EUROPATOPPEN I REHABILITERING
På tross av lavere salgstall på nyboliger er nordmenn mer opptatt av høy standard og design enn noen gang før. Prognosesenteret estimerer et forbruk på 80 milliarder kroner i år på rehabilitering i norske hjem. Undersøkelser viser at vi i
Europa-sammenheng er soleklart på toppen. Nordmenns forbruk på rehabilitering har holdt seg stabilt og hatt en jevn utvikling på et par prosent årlig.

- En million husstander pusser opp noe i hjemmet sitt hvert år. Vi pusser gjerne opp
rom som er utsatt for mer slitasje og gjerne i kombinasjon med rom som brukes mye
til gjester, forteller markedsanalytiker Erik Horgmo fra Prognosesenteret. Nordmenn opplyser om at vedlikehold og slitasje, etterfulgt av estetiske forhold, er hovedårsakene til at man pusser opp. Energiforbruk og sparing har derimot mindre å si når nordmenn tyr til hammeren.

Det er foreløpig ingenting som tyder på at rehabilitering vil bli mindre populært i norske husstander heller. Horgmo kan fortelle at det er personlig økonomi som er avgjørende, men at med nordmenns oppussingsvaner er prognosen positiv.

- Større trender i økonomien eller andre hendelser påvirker ikke den enkeltes oppussingsprosjekter i stor grad på kortere sikt, sier Horgmo.

MED EKSPERTER PÅ LAGET
Statistikk fra Prognosesenteret viser at det i 4 av 10 prosjekter involveres en profesjonell håndverker når innvendig arbeid skal utføres.

- Man involverer håndverkere mer i oppussingen nå enn før. I løpet av de siste åtte årene har det skjedd en 20 % økning av involvering av håndverkere. Det legges spesielt stor tillit til ekspertisen når det er snakk om rom som kjøkken og bad. Dette er en stigende trend, som også påvirkes av formelle krav og en ny generasjon med mindre erfaring med praktisk håndverk, sier Horgmo.

NORDMENN FLYTTER OFTE
I snitt flytter nordmenn hvert syvende år, og dette fører med seg nye oppussingsprosjekter i norske hjem, for å gjøre hjemmet til sitt eget eller utføre mer eller mindre nødvendige oppgraderinger. Markedet nærmer seg likevekt, og satsning på nyboliger har i følge ekspertene ført til et mer mettet marked, mens kjøp og salg av brukte boliger fortsetter å være stabilt. Det selges omtrent 100.000 bruktboliger i Norge i året, ifølge Prognosesenteret.

- Jeg tror det kommer til å svinge litt med tanke på nedgangen i igangsatte boliger, og
det vil nok gi effekt for markedet i vinterhalvåret. Men foreløpig er det rekordhøy aktivitet i alle segmenter. Byggmestersegmentet har stadig mye å gjøre, både i rehabilitering og nybygg, og alle utnytter sommerhalvåret til det fulle etter en lang vinter. Ved en eventuell nedgang i antall boliger vil vårt fokus være satsing på nye konsepter, avslutter Schøyen i Optimera.

Andre nyheter

Ta et smart valg med HEFTIG kledning fra Moelven

For å sikre god økonomi og fremdrift i prosjektet ditt bør du ta smarte valg.

Nytt dør- og vinduskonsept

Vi skal skape løsninger som gjør det enklere å ta valg. Vårt nye dør- og vinduskonsept er en slik løsning.

Tenk langsiktig med MøreRoyal-kledning

MøreRoyal®-kledning er for deg som tenker langsiktig i prosjektene dine.