HUSTRENDER: Hva er det vi nordmenn bygger og bestiller i dag? | Optimera

Hovedinnhold Hovedmeny

I følge tall fra SSB selges det litt over 8.000 nye eneboliger i Norge hvert eneste år. Men hvilke typer boliger er det egentlig vi nordmenn ønsker oss? Vi har spurt arkitektene fra Idéhus.

– Selv om vi skiller mellom fire ulike hus, det vil si tidløse, herskapelige, klassiske, og moderne hus, så er det i praksis én soleklar vinner, bekrefter både sivilarkitekt Lejla Omerovic og arkitekt Arne Martin Furulund fra Idéhusgruppen.

De moderne boligene er mest populære

– Ja, hos oss er det definitivt de moderne boligene som er mest populære, og det ser vi tydelig på Idéhus sin topp 10-liste. Der kaprer de moderne boligene ikke bare de tre øverste pallplassene, de tar også hele fem av de 10 plassene på lista.

Moderne hus har rette linjer og flate tak

10. Snota (Moderne)_400x300.jpg – Kjennetegnet på en moderne bolig er kort fortalt at den har rette linjer – herunder flate tak, og ikke minst store vindusflater, sier Omerovic. Resultatet er at man får godt utsyn, samtidig som solen slipper inn.

 

Kundene etterspør vedlikeholdsfrie materialer

– Moderne hus kjennetegnes ved stor variasjon av materialbruk i fasaden, sier Furulund. Når man kombinerer trekledning og fasadeplater, får man for eksempel synliggjort kontrastene. Det er også en tydelig trend at kundene i stadig større grad etterspør vedlikeholdsfrie materialer.

– Et praktisk eksempel her er royalimpregnert kledning. Dette er kledning som allerede er behandlet med linolje fra fabrikken, noe som øker vedlikeholdsintervallene betydelig. Det samme gjelder ved valg av vinduer, der vinduer med vedlikeholdsfri aluminiumskledning stadig oftere blir etterspurt, sier han.

Alle vil ha skreddersøm

– Det skjer jo nesten aldri at kundene bestiller en fiks ferdig husmodell, sier Omerovic. En ting er at boligen alltid må tilpasses tomten den skal stå på, men i tillegg fører kundens ønsker til store og og små tilpasninger. Det kan for eksempel være å legge til flere soverom, gjøre om garasjen til carport, eller forandre på vinduer og rekkverk sier hun.

– Det stemmer, bekrefter Furulund. Det er jo ofte slik at kunden forelsker seg i uttrykket og stilen til en bestemt modell, men at de ønsker å bruke planløsningen de har sett på en annen modell. I slike tilfeller er det bare å sette seg ned foran tegnebrettet og finne en løsning. I så måte er det altså en stor grad av skreddersøm på de aller de fleste boligene vi tilbyr, avslutter Furulund.

Fire hustyper

MODERNE HUS

Idéhus sine moderne boliger har rette linjer og store vindusflater. Det er variasjon i materialbruk i fasaden, med kombinasjon av trekledning og fasadeplater. Kontraster vektlegges. 3. Nona (Moderne)_400x300.jpg

TIDLØSE HUS

Tidløs-serien kombinerer saltak eller pulttak med tidløst uttrykk. Her er det stramme linjer med moderne materialvalg. 5. Tuva (Tidløs)_400x300.jpg

HERSKAPELIGE HUS

De herskapelige boligene har en rikere detaljutsmykning i fasaden og har ofte større grunnflate. Hovedplan har større romhøyde som gir luftige og gode rom. 4. Storebjørn (Herskapelig)_400x300.jpg

KLASSISKE HUS

De klassiske boligene kombinerer salttak og tradisjonell utforming. Her er det symmetrisk vindusbruk med sprosser og gode planløsninger. 9. Høgstolen (Klassisk)_400x300.jpg