Spiser du bedre, jobber du bedre

Hardtarbeidende håndverkere trenger mer enn kalorier for å fungere optimalt.

I snitt trenger en stillesittende mann 2 600 kilokalorier om dagen. Elitesoldater på trening forbrenner mer enn det dobbelte, og selvfølgelig trenger også hardtarbeidende håndverkere mer næring enn folk som sitter på kontor. Det mange imidlertid overser er at kroppen må ha mer enn kalorier for å fungere optimalt.

Optimal ytelse

I tillegg til kaloriene trenger vi fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer, og da er det viktigste rådet å spise variert. Dette kostholdsrådet er det dessverre få som lytter til. Mer enn halvparten av oss nordmenn spiser for lite fisk og bare 15 prosent får i seg nok grønnsaker. Resultatet er at de fleste av oss har kropper og hjerner som kunne fungert bedre, hvis vi hadde spiste bedre.  

Pølser, boller og cola

De færreste håndverkere spiser pølser, boller og cola til lunsj, men kanskje har du likevel noe å hente på å ta en titt på hva kroppen din trenger for å fungere enda bedre. Husk også at bare halvparten av kaloriene du får i deg bør komme fra karbohydrater, resten bør hentes fra fett og proteiner.

 

Dette trenger kroppen

Vitaminer

Vitamin A

Vitamin A er viktig for synet og for at kroppen skal vokse og utvikle seg. Grønne bladgrønnsaker, leverpostei, smør, ost og tran er gode kilder. Et annet tips er så spise gulrøtter. Da får du i deg betakaroten som kroppen omdanner til vitamin A.

Vitamin D

Vitamin D setter kroppen i stand til å danne kalsium, som den bruker for å bygge et sterkt skjelett. Solen er en god kilde, men store deler av året må du spise fet fisk, tran og egg for å få i deg nok vitamin D.

Vitamin C

Vitamin C gjør hud, tenner og skjelett sterke. C-vitamin fører også til at kroppen tar opp jern fra maten, og i tillegg holder dette vitaminet deg ung, fordi det fungerer som en antioksidant. Frukt, bær og grønnsaker er viktige kilder.

B-vitaminene

B-vitaminer har mange tall etter seg, felles for dem er at de bidrar til ulike prosesser inne i cellene våre. I tillegg har de andre viktige funksjoner, som for eksempel å sørge for at blodet fungerer som det skal. Et variert kosthold (les: fisk, fiber, frukt og grønnsaker) er viktig for å få i seg alle B-ene.

Vitamin E

Vitamin E beskytter celler og vev i kroppen. De fleste får i seg nok fordi de spiser smør, margarin, olje, fisk, egg og brød.

Vitamin K

Vitamin K bidrar til at blodet koagulerer ved blødninger. Bakterier i tarmen lager dette vitaminet, men spinat, rosenkål og brokkoli bidrar til ytterligere tilførsel.

 

Mineraler

Kalsium

99 prosent av kalsiumet finnes i skjelettet. Helsemyndighetene anbefaler melk og ost for at du skal få i deg det du trenger. Grønnkål, brokkoli og appelsiner er gode alternativer – og, selvfølgelig, vitamin D som sørger for at kroppen produserer kalsium av seg selv.

Jern

Jernet er bundet til hemoglobinet, som bidrar til at oksygen transporteres til cellene våre. Hvis du føler deg slapp og trøtt, kan det skyldes jernmangel. Grovt brød er en god kilde.

Jod

Jod er nødvendig for at skjoldbruskkjertelen skal fungere. Nordmenn flest får i seg for lite jod. Fisk og meieriprodukter er viktige kilder. Koksalt er også tilsatt jod, men ikke nytt, «moderne» salt.

Kalium

Kalium er et veldig viktig mineral for syrebase-balansen i kroppen vår. Det er også viktig for at nerver, muskler og nyrer skal fungere normalt. Mange har hørt at bananer er en god kilde, men en halv avokado inneholder mer kalium. Spinat og søtpoteter er også pakket med kalium.

Fosfor

Dette er det mineralet vi har mest av i kroppen. Det er bundet til skjelettet og finnes i de fleste matvarer. Derfor trenger du neppe å bekymre deg for om du mangler fosfor.

 

Sporstoffer

 

Krom

Krom er viktig for forbrenningen av fett og karbohydrater. Krom bidrar også til å opprettholde et normalt blodsukkernivå (les: færre humørsvingninger). Gode kilder til krom er nøtter, mandler, tørket aprikos, kjøtt og grovt mel.

Magnesium

Magnesium er viktig for forbrenning av karbohydrater og for signaloverføringen i nervesystemet, samt regulering av muskelaktivitet. Gode kilder er frukt, bær og grønnsaker, brød og havregryn.

Selen

Selen er kjent som en av naturens kraftigste antioksidanter. De viktigste naturlige kildene er innmat, fisk, skalldyr, egg og kornprodukter.

Sink

Sink inngår i over 300 enzymer i kroppen vår. Disse er viktige for omsetningen av karbohydrater, fett og protein. Sink er også viktig for huden, håret og neglene. Sink bidrar også til et velfungerende immunforsvar (les: mindre syk). Du får sink fra bønner, linser, erter, kjøtt og innmat.

Kobber

Kobber er viktig for dannelsen av hemoglobin. Kobber fører også til pigmentering av hår og hud. Det er sjelden mangel på kobber blant nordmenn.

 

Ikke glem vannet!

Over halvparten av kroppen vår er vann. Under hard trening bør du drikke minst en halv liter i timen. Jobber du hardt, gjelder samme tommelfingerregel.

Andre nyheter

Håndverkernes favorittverktøy

Fem proffe håndverkere svarer: Hvilket verktøy mener du er viktigst i håndverker-hverdagen?

Ferdig akklimatiserte listverk

Når du handler fot-, gulv- og taklister fra våre klimatiserte listverksrom, kan du som håndverker levere raskere.

Nytt takdesign fra Isola

Plano er siste skudd på stammen i Powertekk-sortimentet fra Isola. Kraftig ståltykkelse med høy stabilitet og styrke, forenkler og effektiviserer monteringsarbeidet.