Trenger tømrere trene?

Selvfølgelig er det mulig å være fysisk aktiv uten å oppsøke et treningsstudio eller være medlem i et idrettslag. Men er det nok bare å snekre? Kan hardt fysisk arbeid erstatte trening?

De harde fakta

I følge Statistisk Sentralbyrå har en håndverker en forventet levealder på 77 år. En lege blir 83, og de som lever aller lengst er mannlige prester, som blir over 84. Alt dette er selvfølgelig bare statistikk, og du kan ta det med en klype salt. Det trenger ikke gjelde deg.

Håndverkere er mer syke enn kontorarbeidere. De er også mer utsatt for yrkesskader og har flere ryggplager. Det tristeste er midlertid at håndverkere er mer utsatt for kreft og hjertesykdommer enn kontorarbeidere. Fortsatt snakker vi bare om statistikk. Du kan være unntaket.

Du drar ikke til Optimera eller Montér og kjøper en hammer som veier 1,6 kg.

Jo visst forbrenner kroppsarbeidere mer enn en som sitter og taster på en datamaskin. Men langt mindre enn ved en joggetur eller annen hard trening. - Kroppsarbeid gir deg bare styrke til et visst nivå.

Hammeren din veier kanskje 800 gram, og det tar ikke lang tid før du har muskler nok til å håndtere den. På et treningsstudio ville du ha lagt på flere vekter, men ikke i jobben. - Du drar ikke til Optimera eller Montér og kjøper en hammer som veier 1,6 kg.

Unngå belastningsskader

Jobben din består av gjentagelser. Hvis du står med spikerpistolen dag ut og dag inn, innebærer dette i seg selv en stressbelastning for kroppen. Dessuten blir noen muskler store og sterke, mens andre forblir slappe og små.
Verre er det at du av og til utsetter kroppen din for ekstra mange løft. Hvis du ikke har mer styrke enn den du får fra spikerpistolen, kan dette føre til belastningsskader.

Det aller beste du kan gjøre for å tåle ekstra tunge løft og stressbelastning fra vibrerende driller og spikerpistoler, er å trene. Ikke bare biceps, triceps og bryst. Aller viktigst er det å trene underarmer, rygg og mage. I tillegg er det viktig å tøye. Rull skuldre, tøy og bøy, før du går på jobb.

Dersom kroppen din blir utsatt for overbelastning, er restitusjon viktig. Det beste du kan gjøre i slike situasjoner er å sove. Sitt ikke oppe og se på TV. Legg deg, sov og bli frisk.

Hvis du ikke har mer styrke enn den du får fra spikerpistolen, kan det føre til belastningsskader.

Til sist er det ikke å komme bort fra kosthold. Sunt kosthold bidrar først og fremst til at du ikke ender i statistikken som en håndverker som dør for tidlig av hjertesykdom eller kreft.
Dessuten er det opplagt at proteiner, vitaminer og sporstoffer gjør det lettere å håndtere hardt arbeid. Sunt kosthold hjelper deg å bygge en sunn og sterk kropp.

Les også: Klokkene som viser hvor hardt du jobber

Andre nyheter

Ferdigarmert bjelkelag

En av de smidigste måtene å støpe bjelkelag på er å bruke ferdigarmert.

Byggmesters risiko ved installering av solfangere

Solcellepanel: Som byggmester bør du sørge for at brannrisikoen blir hensyntatt.

Optimera kjøper Montasjemateriell

Optimera styrker seg dermed ytterligere mot bygg- og anleggsaktører i Vestfold.