Tempen på rehab

Hvordan står det til i rehab-markedet? Vi har snakket med Andreas Brand og David Lund i Prognosesenteret for å få innsikt i dagens situasjon – og et blikk rundt neste sving.

Rehab med ny takt

Rehab med ny takt

Flytting skaper jobb

ROT-markedet – rehabilitering, oppussing og tilbygg – har sett en viss vekst den siste tiden. Ifølge Prognosesenterets målinger brukes det i snitt rundt 100 000 kroner per boligtransaksjon på oppussing.

– Det er en klar sammenheng mellom omsetningen av brukte boliger og aktivitetsnivået i rehabiliteringsmarkedet. Når folk kjøper en bruktbolig, starter de ofte med å pusse opp. Noe gjøres før innflytting, mens annet kommer etter at de har bodd seg til. Det ser vi tydelig i målingene våre, sier David Lund.

Samtidig har markedet måttet tilpasse seg nye økonomiske realiteter. Forbrukerne bruker fortsatt penger på oppussing, men de velger i større grad rimeligere materialer.

– Vi ser at for eksempel laminat selger bedre enn parkett, og takshingel går bedre enn takstein. Det betyr ikke at folk pusser opp mindre, men at de i større grad tar kostnadshensyn, sier David Lund i Prognosesenteret.

Energitiltak i næringsbygg

En annen trend som har preget rehab-markedet for næringsbygg er økende investeringer i energisparing. Høye strømpriser har ført til at mange eiendomsforvaltere har prioritert renoveringsarbeider for å redusere energikostnader.

I slutten av 2023 viste en undersøkelse at to tredjedeler av eiendomsforvalterne hadde gjennomført energieffektiviseringstiltak som etterisolering og oppgradering av tekniske installasjoner.

– Det er kostnadene som driver dette markedet, ikke miljøfokus eller myndighetskrav, sier Lund.

Etterslep i vedlikehold?

I dårlige tider er det vanlig at noen prosjekter utsettes. Spørsmålet er om vi nå ser en opphopning av vedlikeholdsbehov, som kan gi et oppsving i rehab-markedet når økonomien bedrer seg. Prognosesenteret ser foreløpig ikke noen kraftig økning i utsatte arbeider, men bemerker at folk velger rimeligere løsninger.

Et annet moment er at usikkerhet rundt fremtidige tilskuddsordninger

kan føre til at husholdninger utsetter energioppgraderinger. EU planlegger store krav til energiforbedringer i bygningsmassen, men det er usikkert hvordan dette vil implementeres i Norge.

– Vi opplever ikke at folk tror på at dette kommer med det første, men dersom disse kravene blir en realitet og støtteordninger kommer på plass, kan det medføre et betydelig oppsving i markedet.

«Bruktboligsalget er en sterk driver for aktivitet i rehabiliteringsmarkedet.»
– David Lund, senior makroanalytiker i Prognosesenteret

Hva skjer fremover?

På makronivå peker flere faktorer i positiv retning. Reallønnsvekst, forventet rentenedgang og stigende boligpriser vil gi husholdningene bedre råd.

– De fleste prognoser tilsier at bruktboligprisene vil øke, og dette er en sterk driver for rehabiliteringsmarkedet, forteller Brand.

Lund legger til at ROT-markedet har vært en trygg havn for håndverkere gjennom flere økonomiske sykluser.

– Selv om folk bruker mindre penger per prosjekt i dårlige tider, er volumet av arbeid stabilt. Byggmestere som er dyktige til å tilpasse seg kundenes budsjetter, og som klarer å tilby gode løsninger innenfor rimelige rammer, vil ha en fordel, avslutter Lund.

 

«Vi ser tydelige tendenser til at forbrukerne velger rimeligere materialer i oppussingsprosjekter.»
– David Lund, senior makroanalytiker i Prognosesenteret

31.05.2025