Løsningen for vanntette betongkonstruksjoner

  Vanntetting av betongkonstruksjoner blir mer og mer aktuelt og inngår som et viktig element i både prosjekteringsfase, byggefase og vedlikeholdsfase.

  Ansvarlige fra Sika fremviser produktet SikaProof® A+.
  Salgsingenør i Sika Norges prosjektavdeling, Magne N. Mørch (t.v.) og Leder for Sika Norges prosjektavdeling, Jan-Erik Slåttbakken (t.h.) viser frem den nye løsningen for vanntette betongkonstruksjoner.

  Vanntettingssystemer for konstruksjoner under bakken blir møtt med strengere krav med hensyn til holdbarhet, eksponering og belastningsforhold. Det omfatter også byggemetode og at det er enkelt å utføre.

  I tillegg er kravene til at systemløsningene skal være bærekraftige, stadig økende. Det innebærer at vi sammen sparer naturressurser, energi og vann, samt reduserer utslipp av klimagasser.

  – Når det gjelder betong er det alltid utfordrende med sprekker og riss, vanninnsig, lekkasjer og støpesår. Men det finnes en løsning, forteller Salgsingeniør i Sika Norges prosjektavdeling, Magne N. Mørch entusiastisk. Sika kan tilby et komplett membransystem, SikaProof® A+. Dette er et system som er meget godt egnet til både nybygg og rehabilitering av eksisterende betongflater, samt prefabrikkerte betongelementer.

  Komplett hel-limt membransystem

  SikaProof® A+ er et hel-limt membransystem av høy kvalitet og med lang levetid for vanntetting av plater og vegger i betongkonstruksjoner. En polyolefin (FPO) membranduk binder seg mekanisk og kjemisk til fersk betong og skaper en vanntett barriere som forhindrer at vann kommer inn i konstruksjonen. Annet tilbehør er vannsvellende fugemasse, injeksjonsslanger, fugebånd, primer, sementbasert lim og tape.

  Hvorfor velge hel-limt membran?

  Hel-limt membran hindrer langsgående «vandring» av vann ved en evt. punktering av membranen
  Potensiell vanninntrengning begrenser seg til et lite og kontrollert område som enkelt kan repareres
  Membranen er et overliggende vanntettende lag av fast materiale som monteres på den våte siden av en struktur
  Membranen forsegles med tape i overlappskjøtene og varmluftsveising vil derfor være overflødig
  Produsert i miljøvennlig polyolefin uten mykgjørere, leveres på rull i forskjellige lengder og bredder
  Sika leverer også tilbehør til skjøter og kantavslutninger
  Systemet er unikt med to forskjellige monteringsmetoder: Formontert system, og nå Ettermontert system som lanseres i 2023.

  Metode for ettermontering

  Hva betyr Ettermontert system?

  – Det er en metode hvor membranen påføres direkte på eksisterende betongkonstruksjoner. Som vertikale vegger og horisontale områder, f.eks. utstikk, plater eller elementer mot vegg eller tak, forklarer Jan-Erik Slåttbakken, Leder for Sika Norges prosjektavdeling.

  Metoden er enkel:

  • Betongoverflaten primes
  • 2-komponent sementbasert lim påføres med jevn tykkelse
  • Membranduken monteres i det ferske limet
  • Membranfuger, skjøter og detaljer tettes med tape

  – Membransystemet SikaProof® A+ har vi hatt en stund. Nå lanserer vi metoden for ettermontering som flere har etterlyst. Den består av membranduk, primer, sementbasert lim og tape. Vi er glade for å få dette på plass, avslutter Slåttbakken.

  For mer informasjon, se sika.no.

  Utvalgte produkter fra Sika